Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους Π.Χ: Βενιζέλος Χαλέπα κορνίζα.

-
1929
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

Ονομασία αντικειμένου Αυτοκίνητο (Packard) του Ελευθερίου Βενιζέλου, με σημάδια από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στη λεωφόρο Κηφισίας, 1933
Περιληπτική Περιγραφή Πρόκειται για αυτοκίνητο, κλειστού τύπου Packard Sedan μοντέλο του 1929, από το οποίο σώζεται μόνο το σιδερένιο κουβούκλιο, ενισχυμένο με μαύρη βαφή, το οποίο φέρει περίπου 66 σημάδια και οπές από τις σφαίρες που δέχθηκε κατά την απόπειρα. Επίσης στο εσωτερικό του διακρίνονται οπές στο κάθισμα των επιβατών, όπως και στα σωζόμενα τζάμια των παραθύρων. Όλες οι επιφάνειες του εσωτερικού της καμπίνας των επιβατών καλύπτονται με υφασμάτινη επένδυση, ενώ η καμπίνα του οδηγού έχει δερμάτινη επένδυση. Καθώς πρόκειται για αυτοκίνητο πολυτελείας, τα εσωτερικά πλαίσια των παραθύρων της καμπίνας των επιβατών είναι επενδεδυμένα με ξύλινες μπορντούρες, οι οποίες είναι διακοσμημένες με ζωγραφικές απεικονίσεις (παραστάσεις). Επίσης γυάλινο διάφραγμα διαχώριζε την καμπίνα του οδηγού από την καμπίνα των επιβατών. Από το αυτοκίνητο έχει ακόμη σωθεί μία ρόδα, σχεδόν διαλυμένη και δύο φτερά.
Προηγούμενοι ιδιοκτήτες Λέσχη Φιλελευθέρων - Μνήμη Ελευθερίου Βενιζέλου
Χρονολογία Κατασκευής 1929
Ποσότητα 1
Διαστάσεις (cm) 305 x 167 x 132
Κατηγορία Χρηστικά: Αυτοκίνητα
Κατάσταση Αντικειμένου Συντηρημένο (Ιούνιος 2009).
Χώρος Έκθεσης Προαύλιος κλειστός εκθεσιακός χώρος.
Βιβλιογραφία "Η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου, 6 Ιουνίου 1933", Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", Χανιά 2009.
Σημειώσεις Πρόκειται για το αυτοκίνητο στο οποίο ο Ελευθέριος Βενιζέλος επέβαινε με τη δεύτερη σύζυγό του Έλενα, κατά την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στη λεωφόρο Κηφισίας, τον Ιούνιο του 1933. Μετά την απόπειρα πραγματοποιήθηκε αυτοψία και συντάχθηκε ειδική εμπειροτεχνική πραγματογνωμοσύνη για την κατάσταση του αυτοκινήτου.
Χρόνος Έκθεσης 2009
Τοπικά Στοιχεία