Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1947 Ιούλιος 7
Κομμουνισμός-- Δράση Πόλεμος Εμφύλιος
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Ελληνική
ΤΙΤΛΟΣ Έκθεση του νομάρχη Ηρακλείου, Ανδ. Νάθενα, προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δημοσίας Τάξεως και Στρατιωτικών, το ΓΕΣ και τον Σ. Βενιζέλο σχετικά με την καταστολή της συμμοριακής δράσης στο νομό και με την παροχή ηθικών αμοιβών στους συντελεστές της.
ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ηράκλειο
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1947 Ιούλιος 7
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 6
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Έκθεση
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Αντίγραφο
ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Αθήνα ,   Χανιά
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναφέρεται στην προσπάθεια του τελευταίου διμήνου, στις μάχες που δόθηκαν, στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και στο αποτέλεσμά της με την εξόντωση των συμμοριών του Ποδιά, του Παπά, του Ρουκούνη, του Καλομοίρη κ.α. Επίσης, αναφέρεται στους σκοτωμένους συμμορίτες και στους συλληφθέντες, στις απώλειες των Εθνικών δυνάμεων ενώ αποδίδει τα εύσημα στους επικεφαλείς, συνεργαζόμενους και συμμετέχοντες σ΄αυτές. Στη συνέχεια, αναφέρεται στις θετικές συνέπειες της εξόντωσης των συμμοριτών για το νομό Ηρακλείου αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη, σε γεγονότα που φανέρωναν την έκρυθμη κατάσταση που επικρατούσε καθώς και στην αντιστροφή πλέον του κλίματος με την αποσκίρτηση από τον Κομμουνισμό πλήθους κατοίκων. Τέλος, ζητεί την ηθική ανταμοιβή όλων όσων συντέλεσαν στην επιτυχία του αγών και στην απαλλαγή του Νομού από τη συμμοριακή δράση.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Κατάσταση στο Νομό Ηρακλείου ,   Δράση συμμοριών ,   Στρατιωτικά μέτρα ,   Κομμουνιστικός κίνδυνος
ΘΕΜΑΤΑ Κομμουνισμός-- Δράση ,   Πόλεμος Εμφύλιος
ΑΠΟΣΤΟΛΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Νάθενας Ανδρέας Νομάρχης Ηρακλείου
ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας ,   Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδας ,   Υπουργείο Στρατιωτικών της Ελλάδας ,   Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ,   Βενιζέλος Σοφοκλής Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης ,   Τζιφάκης Χρήστος Γενικός Διοικητής της Κρήτης
Τοπικά Στοιχεία