Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1947 Απρίλιος 26
Κομμουνισμός-- Δράση Δημόσια τάξη και ασφάλεια
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Ελληνική
ΤΙΤΛΟΣ Επιστολή του Π. Γύπαρη προς τον Σ. Βενιζέλο σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Κρήτη και τη διάστασή του με τον εκεί ευρισκόμενο στρατηγό Τούντα για τη διοίκηση του στρατού και της Χωροφυλακής, ενώ ζητεί να γίνει γνωστό από την κυβέρνηση ότι αυτός αναλαμβάνει πλήρως τη διοίκηση των δύο σωμάτων.
ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χανιά
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1947 Απρίλιος 26
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 2
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Επιστολή
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Πρωτότυπο
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ Κρήτη ,   Χανιά
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναφέρεται σε επεισόδια που προκάλεσαν αναρχικοί, στην αποθράσυνση των Ελασιτών εξαιτίας της διάστασής του με τον στρατηγό Τούντα, ο οποίος έλεγε στους αξιωματικούς του ότι ο Γύπαρης δεν είχε καμία αρμοδιότητα, στη σύλληψη των καθοδηγητών των ταραξιών και στη δυσφορία του στρατηγού για τη μη ενημέρωσή κ.α. Επίσης, ζητεί από τον Βενιζέλο να γίνει γνωστό από την κυβέρνηση ότι αναλαμβάνει αυτός τη διοίκηση του Στρατού και της Χωροφυλακής, τουλάχιστον στο νομό Χανίων, διαφορετικά, προειδοποιεί, είναι πιθανό τα πράγματα να λάβουν δυσάρεστη τροπή αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση και δεν επανέλθουν οι αναρχικοί στη λογική και στην πειθαρχία.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Κατάσταση στην Κρήτη ,   Κομμουνιστική δράση ,   Στρατιωτικά μέτρα
ΘΕΜΑΤΑ Κομμουνισμός-- Δράση ,   Δημόσια τάξη και ασφάλεια
ΑΠΟΣΤΟΛΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Γύπαρης Παύλος 1882-1966
ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Βενιζέλος Σοφοκλής Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Τούντας Υποστράτηγος - Στρατιωτικός Διοικητής Κρήτης ,   Γύπαρης Παύλος Στρατιωτικός Διοικητής Χανίων ,   Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ)
Τοπικά Στοιχεία