Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1926 Απρίλιος 6
Διεθνείς σχέσεις
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Ελληνική
ΤΙΤΛΟΣ Επιστολή του καθηγητή Μ. Κέπετζη προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο σχετικά με μία δημοσίευση του ιστορικού Ε. Driault για τη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης (1919) και τη μικρασιατική εκστρατεία, καθώς και μία παρεξήγηση ανάμεσα στον Κέπετζη και το Βενιζέλο σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάννης.
ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Λωζάννη
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1926 Απρίλιος 6
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 4
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Επιστολή
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Πρωτότυπο
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναφέρει ότι ο Μ. Κέπετζης συνάντησε το Driault και μεταφέρει ότι ο ιστορικός δημοσιεύει σε βιβλίο του ότι από τη συνεδρίαση της ειρήνης (1919) προκύπτει ότι ο Βενιζέλος επέμεινε για τη μικρασιατική εκστρατεία παρά τις προτροπές του Wilson και του Clemenceau και ότι ο Βενιζέλος φέρει ευθύνη για την καταστροφή. Ο Κέπετζης δηλώνει ότι δε συμφωνεί ως προς το β΄σκέλος με το Driault δηλώνοντας ότι η παραποίηση της ιστορικής αλήθειας θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους φιλοβασιλικούς. Επίσης, ο Κέπετζης δίνει εξηγήσεις για μία παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον ίδιο και το Βενιζέλο σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάννης και μιλά με εγκωμιαστικά λόγια για το έργο και τη δράση του Βενιζέλου στη συνδιάσκεψη.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Μικρασιατική καταστροφή ,   Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922) ,   Συνδιάσκεψη ειρήνης των Παρισίων (1919-1920) ,   Συνθήκη της Λωζάννης (23 Ιουνίου 1923) ,   Αντιβενιζελισμός
ΘΕΜΑΤΑ Διεθνείς σχέσεις
ΑΠΟΣΤΟΛΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Κέπετζης Μ.
ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Βενιζέλος Ελευθέριος Κ. 1864-1936
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Βενιζέλος Σοφοκλής Ελευθ. 1894-1964
Τοπικά Στοιχεία