Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους Π.Χ: Βενιζέλος Χαλέπα κορνίζα.

-
1923
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

Ονομασία αντικειμένου Ζωγραφικά πορτραίτα δύο Κρητικών γερόντων, του Μάρκου και Κοκόλη Μάντακα, έργο του Δημητρίου Κοκότση (1923), σε κορνίζα εποχής
Περιληπτική Περιγραφή Ζωγραφικά πορτραίτα (λάδι σε μουσαμά) δύο Κρητικών γερόντων, του Μάρκου και Κοκόλη Μάντακα (από τους Λάκκους Χανίων), αγωνιστών των κρητικών επαναστάσεων και συναγωνιστών του Ελευθερίου Βενιζέλου, έργο του Δημητρίου Κοκότση το 1923, σε ξυλόγλυπτη κορνίζα εποχής.
Προηγούμενοι ιδιοκτήτες Νικήτας Κ. Βενιζέλος ,   Οικογένεια Βενιζέλου
Χρονολογία Κατασκευής 1923
Ποσότητα 1
Διαστάσεις (cm) 80x60 (έργο), 69x89x5 (κορνίζα)
Κατηγορία Έργο Τέχνης: Ζωγραφική
Κατάσταση Αντικειμένου Αρκετά καλή η κατάσταση του πίνακα. Μικρή φθορά στην κορνίζα του.
Χώρος Έκθεσης Ισόγειο, δωμάτιο 2: Σαλόνι
Βιβλιογραφία 1) Αλεβίζου Ντενίζ-Χλόη, "Η Κρήτη των Καλλιτεχνών: 19ος-20ός αιώνας Αγιογραφία-Ζωγραφική-Γλυπτική", εκδ. Δοκιμάκης, Ηράκλειο 2010. 2) Μητσοτάκη Ζωή, "Το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων", Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", Χανιά 2011 (Γ΄εκδ.). 3) Πιτσιτάκης Γιώργος (επιμ.), "Ο Κ. Π. Καβάφης και ο Χανιώτης ζωγράφος Δημήτρης Κοκότσης στα χανιώτικα νεανικά περιοδικά τη δεκαετία του 1920", "Κεδρισός", τχ. Δ΄(2014).
Σημειώσεις Ο Δημήτρης Κοκότσης γεννήθηκε στην Κίσαμο Χανίων, υπήρξε μαθητής του Ιωάννη Σταυράκη και έπειτα φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών των Αθηνών. Υπήρξε σημαντικός ζωγράφος με συμμετοχή σε πολλές εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Αθήνα, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, στην Μπιενάλε της Βενετίας και στην Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης. Ο Κοκότσης είχε στενή φιλική σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος είχε αγοράσει κάποια έργα του, όπως και το συγκεκριμένο. Μάλιστα σώζεται ευχαριστήρια επιστολή του Κοκότση προς τον Βενιζέλο, στις 22 Νοεμβρίου 1924, για την αγορά αυτού του πίνακα, με τίτλο "Les derniers jours des deux heros" ("Οι τελευταίες μέρες δύο ηρώων"). Επίσης υπό την αιγίδα του Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε έκθεση έργων του στο Παρίσι το 1927, αλλά και μικρή ατομική έκθεση στην οικία του στη Χαλέπα Χανίων το 1934.
Χρόνος Έκθεσης 2002
Τοπικά Στοιχεία