Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1944 Αύγουστος 8
Πόλεμος-- Εμφύλιος Συνεννόηση Κυβέρνηση Ζητήματα Αξιώσεις Διεθνείς σχέσεις
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Ελληνική
ΤΙΤΛΟΣ Σημείωμα του Σ. Βενιζέλου σχετικά με τη συζήτηση που είχε με τον Warner και τον Κ. Ρέντη για το ζήτημα της παραίτησης του Γ. Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1944 Αύγουστος 8
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 3
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Σημείωμα
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Πρωτότυπο
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ Μεγάλη Βρετανία
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναφέρεται στη συνάντησή του με τον Warner κατά την οποία του μετέφερε την αντίθεση του Eden στην παραίτηση του Παπανδρέου και την παράκλησή του να μη διασπαστεί το εθνικό μέτωπο. Επίσης, αναφέρεται στην απάντηση που τόσο ο ίδιος όσο και συμπαρευρισκόμενος Ρέντης του απηύθυναν διευκρινίζοντας ότι δεν είχαν πρόβλημα με τον πρωθυπουργό αλλά ότι θεωρούσαν σημαντικότερη τη συμφιλίωση και την αποφυγή του εμφυλίου σπαραγμού από τη διατήρηση του Παπανδρέου στη θέση του.Τέλος, εκφράζεται η άποψη ότι η Αγγλία έδινε την εντύπωση πως η πολιτική της γινόταν μόνο με τον Παπανδρέου, ότι ο πρωθυπουργός ασκούσε προσωπική πολιτική καθώς και ότι οι ευθύνες που είχε ο Βενιζέλος έναντι του έθνους ήταν πολύ μεγαλύτερες απο αυτές του Παπανδρέου πιστεύοντας ότι η παραμονή τους στην κυβέρνηση δεν εξυπηρετούσε πλέον κανένα σκοπό.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 1944 ,   Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος ,   Συμφιλίωση ,   Εθνική ενότητα ,   Παραίτηση Γ. Παπανδρέου (1944)
ΘΕΜΑΤΑ Πόλεμος-- Εμφύλιος ,   Συνεννόηση ,   Κυβέρνηση Ζητήματα ,   Αξιώσεις ,   Διεθνείς σχέσεις
ΑΠΟΣΤΟΛΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Βενιζέλος Σοφοκλής Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Μέσης Ανατολής
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Warner, E.R.- Επιτετραμμένος της Αγγλίας ,   Eden Anthony Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας 1897-1977 ,   Παπανδρέου Γεώργιος Πρωθυπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης της Μέσης Ανατολής ,   Ρέντης Κωνσταντίνος 1884 - 1958 ,   Βενιζέλος Σοφοκλής Ελευθ. 1894-1964
Τοπικά Στοιχεία