Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1944 Σεπτέμβριος 18
Κυβέρνηση Ζητήματα Κυβέρνηση Μέση Ανατολή Πόλεμος-- Εμφύλιος Εκεχειρία Απελευθέρωση
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Ελληνική
ΤΙΤΛΟΣ Τηλεγράφημα των Σ. Βενιζέλου, Κ. Ρέντη και Γ. Βαρβούτη προς τον Θ. Σοφούλη σχετικά με τους λόγους της παραίτησής τους και της άρνησης του Βαρβούτη να μη συμμετάσχει στην κυβέρνησης ενώ καταγγέλλουν τον Παπανδρέου για την κυβερνητική του στάση.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1944 Σεπτέμβριος 18
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 1
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Τηλεγράφημα
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Αντίγραφο
ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Αθήνα
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ Ελλάδα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναφέρονται στους λόγους της παραίτησής τους από την κυβέρνηση και στην παθητική ανοχή της κατάστασης από τους άλλους υπουργούς. Επίσης, κατηγορούν τον Παπανδρέου ότι διαχειρίζεται σοβαρότατα ζητήματα χωρίς τη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, ότι επιδιώκει να διατηρήσει την πρωθυπουργία και μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και ότι προσπαθεί να διασπάσει τους Φιλελεύθερους. Ακόμα, αναφέρουν ότι αποκρύπτεται η παραίτηση των Θεοτόκη και Βασιλειάδη. Τέλος, αναφέρονται στην προσπάθειά τους για την αποφυγή του εμφυλίου σπαραγμού ζητώντας από τον Λ. Λαμπριανίδη την έγκαιρη αποστολή συμμαχικού στρατού στις απελευθερωμένες περιοχές και την εφαρμογή γενικής εκεχειρίας όλων.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 1944 ,   Παραίτηση ,   Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος ,   Συμμαχικός στρατός στην Ελλάδα (1944)
ΘΕΜΑΤΑ Κυβέρνηση Ζητήματα ,   Κυβέρνηση Μέση Ανατολή ,   Πόλεμος-- Εμφύλιος ,   Εκεχειρία ,   Απελευθέρωση
ΑΠΟΣΤΟΛΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Βενιζέλος Σοφοκλής Ελευθ. 1894-1964 ,   Ρέντης Κωνσταντίνος 1884 - 1958 ,   Βαρβούτης Γεώργιος
ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Σοφούλης Θεμιστοκλής Αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Ελεύθερη Ελληνική Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου (1944) ,   Παπανδρέου Γεώργιος Πρωθυπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης της Μέσης Ανατολής ,   Κόμμα Φιλελευθέρων της Ελλάδας ,   Λαμπριανίδης Λ. Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυβερνήσεως ,   Θεοτόκης Σπυρίδων Υπουργός Επισιτισμού ,   Βασιλειάδης Γεράσιμος Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ,   Συμμαχικός Στρατός
Τοπικά Στοιχεία