Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1944 Μάιος 17
Κατοχή Συλλήψεις-- Γερμανική κατοχή
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Ελληνική
ΤΙΤΛΟΣ Σημειώματα της 17ης Μαΐου 1944 σχετικά με την ανάθεση από τον Γ. Παπανδρέου της προεδρίας της συζήτησης στον Σ. Βενιζέλου και την άρνησή του καθώς και την πληροφορία για τη σύλληψη από τους Γερμανούς όλων των πολιτικών ηγετών στην Ελλάδα.
ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Κάιρο
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1944 Μάιος 17
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 1
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Σημείωμα
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Αντίγραφο
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ Τουρκία ,   Ελλάδα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το πρώτο αναφέρεται στην ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την άρνηση του Βενιζέλου να προεδρεύσει στη συζήτηση θεωρώντας ότι δεν υπάρχει λόγος βίας και ότι ο χρόνος χρησιμοποιείται επωφελώς για τις προκαταρκτικές συζητήσεις. Το δεύτερο αναφέρεται στις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στην Τουρκία για τη σύλληψη από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στην Ελλάδα όλων των πολιτικών ηγετών, υπουργών και των πρώην πρωθυπουργών Σοφούλη, Καφαντάρη και Γονατά είτε για να παρεμποδίσουν την αναχώρηση κι άλλων αντιπροσώπων προς τη σύσκεψη είτε ως αντίποινα για όσους ήδη είχαν αναχωρήσει.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Συνέδριο του Λιβάνου (Μάιος 1944) ,   Συλλήψεις πολιτικών ηγετών ,   Γερμανική Κατοχή της Ελλάδας
ΘΕΜΑΤΑ Κατοχή ,   Συλλήψεις-- Γερμανική κατοχή
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Γραφείο Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ,   Βενιζέλος Σοφοκλής Ελευθ. 1894-1964 ,   Σοφούλης Θεμιστοκλής Αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων ,   Καφαντάρης Γεώργιος 1873-1946 ,   Γονατάς Στυλιανός 1876-1966 ,   Γερμανικές δυνάμεις κατοχής
Τοπικά Στοιχεία