Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1913 Αύγουστος 31
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Ελληνική
ΤΙΤΛΟΣ Επιστολή του Ιάκωβου Μ.Πολίτη προς τον Ε.Βενιζέλο με την οποία τον ενημερώνει για τους φυγόστρατους και λιποτάκτες Ελληνοθωμανούς του Τουρκικού Στρατού και τις διώξεις που υφίστανται τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.
ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Αθήνα
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1913 Αύγουστος 31
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 2
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Επιστολή
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Πρωτότυπο
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ Θράκη ,   Ελλάδα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναφέρεται στους Ελληνοθωμανούς του Τουρκικού στρατού, περίπου 80.000, πολλοί από τους οποίους φυγοστρατούν ή λιποτάκτησαν και υπηρετούν ήδη στον Ελληνικό Στρατό, στα βιαιότατα μέτρα που έλαβε η Τουρκική Κυβέρνηση εναντίον τους και εναντίον των οικογενειών τους και ζητεί από τον Ε.Βενιζέλο να προσπαθήσει την επίτευξη γενικής αμνηστείας για όλους αυτούς και ιδιαίτερα για τους Θράκες, που είναι οι πλέον αξιοθρήνητοι. Επίσης προτείνει να ληφθούν μέτρα πρόνοιας για τους εθελοντές ελληνοθωμανούς κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα μέχρι την παλινόστησή τους καθώς και τρόπο για την εξοικονόμιση ανδρών εφόσον δεν πετύχουν τα σχέδια του Πατριαρχείου και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την μελλοντική στρατολογία τους.
ΑΠΟΣΤΟΛΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Πολίτης Ιάκωβος Μ.
ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Βενιζέλος Ελευθέριος Κ. 1864-1936
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Τουρκικός Στρατός Έλληνες Οθωμανοί Υπήκοοι ,   Ελληνικός Στρατός ,   Τουρκική Κυβέρνηση ,   Βενιζέλος Ελευθέριος Κ. 1864-1936 ,   Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ,   Ελληνική Κυβέρνηση
Τοπικά Στοιχεία