Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1933 Σεπτέμβριος 3
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Ελληνική
ΤΙΤΛΟΣ Επιστολή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου Β' προς τον Π.Τσαλδάρη σχετικά με την επικείμενη επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.
ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Κωνσταντινούπολη
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1933 Σεπτέμβριος 3
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 6
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Επιστολή
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Αντίγραφο
ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Αθήνα
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ Γαλατάς
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναφέρεται στα δύο κυρίως ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, δηλαδή στην επιστροφή και απόδοση σ΄ αυτό των δύο Ναών του Γαλατά, της Παναγίας Καφατιανής και του Σωτήρος Χριστού, που κατέχει σκανδαλωδώς ο ιερέας Ευθύμιος Καραχισαρίδης και στην αποτροπή επιβολής περιορισμών στην εσωτερική διοίκηση του Πατριαρχείου από την τουρκική κυβέρνηση, κατά τα αναγραφόμενα στον τουρκικό τύπο. Επίσης θέτει δευτερευόντως τα ζητήματα της κατάργησης των Επιστροπών των Ιερών Ναών, της δεινής φορολογίας του Πατριάρχη και των αρχιερέων και της αποτροπής του αποκλεισμού του Πατριαρχείου από την άμεση διοίκηση της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της εποπτείας της θρησκευτικής διδασκαλίας στα ορθόδοξα σχολεία.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Παναγία Καφατιανή (Γαλατάς) ,   Ι.Ν. Σωτήρος Χριστού (Γαλατάς)
ΑΠΟΣΤΟΛΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Φώτιος Β' Οικουμενικός Πατριάρχης 1929-1935
ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Τσαλδάρης Παναγής Πρωθυπουργός της Ελλάδας 1868-1936
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ,   Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως Θεολογική Σχολή Χάλκης ,   Καραχισαρίδης Ευθύμιος Ιερέας ,   Τουρκική Κυβέρνηση ,   Επιτροπές Ιερών Ναών Κωνσταντινούπολης
Τοπικά Στοιχεία