Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1920 Μάρτιος 4
Στρατός Εθνικότητα Πληθυσμός Σύνορα
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Αγγλική
ΤΙΤΛΟΣ Διακοίνωση του Δημήτρη Καθενιώτη σχετικά με το Ποντιακό ζήτημα και τη στρατιωτική κατάσταση στον Καύκασο, τον πληθυσμό των ελληνικών κοινοτήτων και τη σύνθεσή του, καθώς και τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου ελληνο-μουσουλμανικού κράτους.
ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Λονδίνο
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1920 Μάρτιος 4
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 3
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Διακοίνωση
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Πρωτότυπο
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ Μαύρη Θάλασσα ,   Καύκασος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναφέρει ότι ο Δ. Καθενιώτης παρουσιάστηκε στη Βρετανική Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και υπέβαλε έκθεση (σε δύο παραρτήματα) για το ποντιακό ζήτημα και τη στρατιωτική κατάσταση στον Καύκασο. Η παρούσα διακοίνωση εξετάζει το ίδιο ζήτημα από την πολιτική σκοπιά. Σ' αυτήν αναφέρεται στον πληθυσμό των ελληνικών κοινοτήτων και τη σύνθεσή τους, καθώς και ότι οι πληθυσμοί αυτοί με χαρά θα βεβαίωναν την απελευθέρωση μέρους της πατρίδας τους και τη συγκρότησή του σ' ένα ανεξάρτητο εληνο-μουσουλμανικό κράτους, ανάλογο με το καθεστώς της Κιλικίας. Τέλος, αναφέρεται στη δυνατότητα αγγλο-ελληνικής στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Συνδιάσκεψη ειρήνης των Παρισίων (1919-1920) ,   Ποντιακό ζήτημα ,   Αρμενικό ζήτημα ,   Σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία ,   Εξισλαμισμός
ΘΕΜΑΤΑ Στρατός ,   Εθνικότητα ,   Πληθυσμός ,   Σύνορα
Τοπικά Στοιχεία