Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1920 Μάιος 19
Στρατός Σύνορα Κομμουνισμός Μπολσεβικισμός Διεθνείς σχέσεις Ειρήνη
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Ελληνική
ΤΙΤΛΟΣ Επιστολή του Δημήτρη Καθενιώτη προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο σχετικά με την κατάσταση στον Πόντο και το αρμενικό ζήτημα, τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, Τουρκίας-Ρωσίας και Ελλάδας - Αμερικής, καθώς και την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας και το ενδεχόμενο απόβασης ελληνικού στρατού σε Τραπεζούντα ή Σαμψούντα.
ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Αθήνα
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1920 Μάιος 19
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 7
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Επιστολή
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Πρωτότυπο
ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Αθήνα
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΟΠΟΙ Καύκασος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναφέρει ότι τον Δ. Καθενιώτη τον ανησύχησε αυτό που είπε ο Βενιζέλος για ενδεχόμενη συνεργασία με τους Τούρκους στον Πόντο. Του λέει ότι δεν μπορεί να φανταστεί την κατάσταση από μακριά και ότι ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας δίνει λανθασμένα δεδομένα. Δηλώνει ότι δε γνωρίζει, εάν η Αμερική θα δεχτεί την εντολή και τη διεύρυνση των ορίων της Αρμενίας και ότι ακόμα κι αν αρνηθεί, η κατάσταση δεν έχει τελειώσει, καθώς μένουν ακαθόριστα τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας και υπάρχει ζύμωση βαθμιαίας μπολσεβικοποίησης των μικρών κρατιδίων του Καυκάσου. Αναφέρεται στις επαφές Κεμάλ με τους μπολσεβίκους και στη σημασία μίας ενδεχόμενης απόβασης σε Τραπεζούντα ή Σαμψούντα.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922) ,   Αρμενικό ζήτημα ,   Ποντιακό ζήτημα ,   Σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία
ΘΕΜΑΤΑ Στρατός ,   Σύνορα ,   Κομμουνισμός Μπολσεβικισμός ,   Διεθνείς σχέσεις Ειρήνη
ΑΠΟΣΤΟΛΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Καθενιώτης Δ. Συνταγματάρχης
ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Βενιζέλος Ελευθέριος Κ. 1864-1936
Τοπικά Στοιχεία