Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1934 Δεκέμβριος 27
Διεθνείς σχέσεις Πόλεμος Διεθνείς σχέσεις Ειρήνη Στρατός Μειονότητες Πολιτική Εσωτερική Διπλωματία Διεθνείς πράξεις (πρωτόκολλα, συμβάσεις, συνθήκες)
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Ελληνική
ΤΙΤΛΟΣ Επιστολή του Ελευθερίου Βενιζέλου προς το Νικόλαο Πολίτη σχετικά με την εξωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της Ελλάδας, τη συμμετοχή της στο Βαλκανικό Σύμφωνο και τις σχέσεις της με τα βαλκανικά κράτη.
ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χαλέπα (Χανιά)
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1934 Δεκέμβριος 27
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 9
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Επιστολή
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Πρωτότυπο
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναφέρεται σε διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ψευδή θέση, την οποία δημιούργησε το Βαλκανικό Σύμφωνο, καθώς και ότι δημιουργούν κινδύνους η απουσία ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών και η στρατιωτική αδυναμία. Κάνει μία αναφορά στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και τις διεθνείς σχέσεις το 1928· επίσης, στο αλβανικό ζήτημα, στην ελληνοτουρκική φιλία, στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Γιουγκοσλαβία και το θέμα των μειονοτήτων. Αναφέρεται στο άρθρο 3 του μυστικού πρωτοκόλλου του Βαλκανικού Συμφώνου, στη διατάραξη των σχέσεων Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας και τη διαφορά μεταξύ τους για το θέμα των μειονοτήτων. Επίσης, αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους έχεουν πληγεί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τέλος, δηλώνει ότι δεν μπορεί ούτε να έρθει στην Αθήνα, γιατί διατρέχει κίνδυνο, ούτε να παρέμβει δημόσια.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Βαλκανικό Σύμφωνο (1934) ,   Δίκη των κατηγορουμένων της απόπειρας δολοφονίας του Ε. Βενιζέλου ,   Απόπειρα κατά του Βενιζέλου ,   Σχέσεις της Ελλάδας με τη Γιουγκοσλαβία ,   Σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ,   Αλβανικό ζήτημα ,   Ζήτημα ελευθέρας ζώνης Θεσσαλονίκης ,   Ελληνογιουγκοσλαβικό σύμφωνο φιλίας (27 Mαρτίου 1929) ,   Σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκανικά κράτη ,   Μικρή Συνεννόηση
ΘΕΜΑΤΑ Διεθνείς σχέσεις ,   Πόλεμος ,   Διεθνείς σχέσεις Ειρήνη ,   Στρατός ,   Μειονότητες ,   Πολιτική Εσωτερική ,   Διπλωματία ,   Διεθνείς πράξεις (πρωτόκολλα, συμβάσεις, συνθήκες)
ΑΠΟΣΤΟΛΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Βενιζέλος Ελευθέριος Κ. 1864-1936
ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Πολίτης Νικόλαος Πρεσβευτής της Ελλάδας στο Παρίσι 1872-1942
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Πολυχρονόπουλος ,   Τσαλδάρης Παναγής 1868-1936 ,   Marinkovic V.
Τοπικά Στοιχεία