Ψηφιακό αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου


Αναζητήστε ταυτόχρονα 2 ή και περισσότερους όρους με κόμμα Π.Χ: Βενιζέλος, Χαλέπα, κορνίζα.

-
1951 Μάρτιος 16
Δαπάνες Στρατός Οικονομία Οικονομία Αγορά - Τιμές
Συλλογή Αρχείων


Περιγραφικά Στοιχεία

ΓΛΩΣΣΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Ελληνική
ΤΙΤΛΟΣ Τηλεγράφημα του Έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Αθ. Πολίτη, προς το Υπουργείο Εξωτερικών με το οποίο ανακοινώνει τηλεγράφημα του Ευάγγ. Αβέρωφ σχετικά με τη σύσκεψη που είχε με τον Πόρτερ και άλλους αρμοδίους της ECA για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας ζητώντας, παράλληλα, να υπάρξει τηλεγραφική συνηγορία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Πιουριφόυ.
ΤΟΠΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Washington, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ 1951 Μάρτιος 16
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ 2
ΕΙΔΟΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Τηλεγράφημα
ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ Αντίγραφο
ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Αθήνα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αναφέρεται στη σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Αβέρωφ με τον Πόρτερ και άλλα στελέχη της ECA σχετικά με το πρόβλημα της ανόδου των τιμών παρά τα αντιδημοτικά μέτρα της κυβέρνησης και τον κίνδυνο ανατροπής της οικονομικής ισορροπίας. Επίσης, αναφέρει ότι ζήτησε χρηματικό ποσό για την οργάνωση σοβαρών διανομών σε 2,5 - 3 εκατομμύρια εργάτες, αγρότες και υπαλλήλους, σημειώνοντας ότι η τηλεγραφική συνηγορία του Πιουριφόυ θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην τελική απόφαση. Τέλος, σημειώνει ο Αβέρωφ ότι υποστήριξε την προσωπική του άποψη σχετικά με την ανάγκη σοβαρής μείωσης των στρατιωτικών δαπανών, παρά την αντίθετη γνώμη του Βενιζέλου και της κυβέρνησης, ενώ κάνει λόγο για ενδείξεις που υπάρχουν για την αποδοχή εκ μέρους της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης της εγγύσης εσωτερικού δανείου στην Ελλάδα.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ Δάνειο ,   Οικονομικά ζητήματα ,   Στρατιωτικές δαπάνες
ΘΕΜΑΤΑ Δαπάνες ,   Στρατός Οικονομία ,   Οικονομία Αγορά - Τιμές
ΑΠΟΣΤΟΛΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Πολίτης Αθανάσιος Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον
ΠΑΡΑΛΗΠΤΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας
ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ Αβέρωφ Ευάγγελος Υφυπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας ,   Porter Paul R. Αρχηγός της Αποστολής της Διεύθυνσης Οικονομικής Συνεργασίας (ΑΔΟΣ - ECA) ,   Πιουριφόυ Τζον Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα 1907-1955 ,   Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης
Τοπικά Στοιχεία