Ψηφιακό Αρχείο ΕΙΕ & Μ Ελευθέριος Βενιζέλος


Go to content

Αρχειακό Ξεφύλλισμα

Αποτελέσματα αναζήτησης.


infolib image control
Υπόμνημα της Επιτροπής των Υπαλλήλων Τεχνιτών και Εργατών Μεταλλευτικών Εταιρειών Λαυρίου προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με με κάποια απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εργασιακή ασφάλεια και την εξασφάλιση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, ειδικά μετα την πώληση των Μεταλλείων Λαυρίου σε γαλλική εταιρεία.
Υπόμνημα
1927 Ιανουάριος 7
infolib image control
Υπόμνημα της Επιτροπής των κατοίκων Λαρίσης, Τυρνάβου, Ελασσώνος και Περιχώρων προς την ελληνική κυβέρνηση και τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με την προέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής προς Κοζάνη μέσω Λαρίσης-Δεσκάτης-Δημηνίτσης και όχι μέσω Καλαμπάκας-Δημηνίτσης.
Υπόμνημα
<1927>
infolib image control
Υπόμνημα των εμπόρων εξαγωγών Πατρών, Καλαμών, Πύργου, Κορινθίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας προς το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την απόδοση χρηματικής αποζημίωσης, καθώς η νομισματική πολιτική που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, μέσω της ίδρυσης του Συνδικάτου Τραπεζών (νόμος 2612, Ιούνιος 1921) είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στο συνάλλαγμα και αντίστοιχα στις εξαγωγές.
Υπόμνημα
1928 Απρίλιος 2
infolib image control
Έκθεση σχετικά με τις εκκρεμείς απαιτήσεις του Συνδικάτου Τραπεζών - Κονσόρτιουμ.
Έκθεση
1928
infolib image control
Γνωμοδότηση των καθηγητών πανεπιστημίου Τριανταφυλλόπουλου, Βαλλή, Πετμεζά για τις διαφορές μεταξύ του Λ. Μεσσηνέζη και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναφορικά με καταργηθέντα νομικά διατάγματα και με το νόμο για το Συνδικάτο Τραπεζών.
Γνωμοδότηση
1925 Οκτώβριος 28
infolib image control
Επιστολή προς τον Ε. Βενιζέλο με την οποία του διαβιβάζεται έγγραφο του τραπεζιτικού οίκου Selingman που συνεργάζεται με τους εργοληπτικούς οίκους Monks και Ulen προς το Μιχαλακόπουλο, αναφέρονται τα 5 μεγαλύτερα εγγειοβελτιωτικά έργα που σχεδιάζει η κυβέρνηση και οι απαιτούμενες προκαταβολές για κάθε έργο, και ζητείται ποια από αυτά είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει.
Επιστολή
1928 Iούνιος 3
infolib image control
Υπόμνημα του οίκου J &W Seligman & Co. προς τον Α. Μιχαλακόπουλο με το οποίο ζητείται η διαβεβαίωση ότι η χρηματοδότηση των εγγειοβελτιωτικών έργων στο Στρυμόνα, τη Δράμα και τη Θεσσαλία θα γίνει από το συγκεκριμένο οίκο, ενώ ακόμα ζητείται και συγκεκριμένος τρόπος χρηματοδότησης από την ελληνική κυβέρνηση.
Υπόμνημα
<1928>
infolib image control
Επιστολή διαμαρτυρίας του υποστράτηγου Ευστράτιου Πίσσα προς τον Ε.Βενιζέλο με την οποία διαμαρτύρεται δίοτι το κράτος από το 1920 έχει αναγκαστικά απαλλοτριώσει έκταση ιδιοκτησίας του στη θέση "Σκαραμάγκας" για την κατασκευή του νέου Ναυστάθμου χωρίς όμως μέχρι σήμερα να του έχει αποδοθεί η νόμιμη αποζημίωση ή να έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής-ανα και νόμος ορίζει ανώτατο χρονικό όριο επτά ετών- με αποτέλεσμα όλο αυτό το διάστημα να μην μπορεί να το εκμεταλλευθεί.
Επιστολή
1929 Ιούνιος 5
infolib image control
Έκθεση του υποστράτηγου Ευ. Πίσσα προς τη Βουλή με την οποία επιχειρηματολογεί υπέρ της μη ανανέωσης της απαλλοτρίωσης της ιδιόκτητης έκτασής του στη θέση Σκαραμαγκά από το δημόσιο όπου σχεδιάζεται η κατασκευή νέου Ναυστάθμου.
Έκθεση
1928 Μάιος
infolib image control
Υπόμνημα της Επιτροπής αδικηθέντων εφέδρων οπλαρχηγών αξιωματικών προς τον Ε. Βενιζέλο καθώς θεωρούν ότι άδικα δε συπεριελήφθησαν σε σχετικό διάταγμα μονιμοποίησης του υπουργείου Στρατιωτικών, καθώς πληρούν όλα όσα προβλέπει ο νόμος.
Υπόμνημα
1928 Ιούλιος 7
infolib image control
Επιστολή του Κ. Μ. Μελά προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με την ανάπτυξη του Περιηγητισμού στην Ελλάδα ενώ θεωρεί απαραίτητο να ιδρυθεί το Εθνικό Γραφείο Περιηγητισμού.
Επιστολή
1928 Αύγουστος 20
infolib image control
Επιστολή του Κ. Μ. Μελά προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με την ανάγκη για την ανάπτυξη του περιηγητισμού, καθώς αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την τουριστική πολιτική μίας χώρας.
Επιστολή
1928 Αύγουστο 20
infolib image control
Υπόμνημα της Επιτροπής του Σώματος Πλοηγών προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με τη μισθολογική αύξηση των μελών της και κυρίως την προαγωγή δύο πλοηγών Α΄τάξεως του Σταθμού Πειραιώς σε Αρχιπλοηγούς λιμένος Πειραιώς.
Υπόμνημα
1928 Ιούλιος 9
infolib image control
Υπόμνημα του Κ. Βιολάκη, διευθυντή και ιδιοκτήτη της "Παμπροσφυγικής", προς τον Ε. Βενιζέλο, σχετικά με αίτημά του να συμπεριληφθεί στους συνδυασμούς του κόμματος των Φιλελευθέρων στον Πειραιά.
Υπόμνημα
1928 Ιούλιος 10
infolib image control
Επιστολή του διδάκτορα των Πολιτικών Επιστημών και Θρακιώτη πρόσφυγα Θουκυδίδη Δημητριάδη προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με την αντιμετώπιση από το ελληνικό κράτος του μουσουλμανικού στοιχείου στη Δ. Θράκη.
Επιστολή
1928 Ιούλιος 12
infolib image control
Διαβιβαστικό έκθεσης του Κοντογιάννη, Διευθυντή του Γραφείου Συμμαχικών Ζημιών, προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με το συμψηφισμό των γαλλικών χρεών σε χρυσό.
Διαβιβαστικό
1928 Αύγουστος 12
infolib image control
Έκθεση του στρατηγού Κοντογιάννη, Διευθυντή του Γραφείου Συμμαχικών Ζημιών, σχετικά με το ύψος των συμμαχικών αποζημιώσεων, ήτοι της Γαλλίας, Αγγλίας και Ιταλίας, προς την Ελλάδα για την κατοχή της ελληνικής Μακεδονίας τα έτη 1915-1917 κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Έκθεση
1928 Αύγουστος 12
infolib image control
Επιστολή του στρατηγού Κοντογιάννη προς τον Picat σχετικά με το ύψος και τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων της Γαλλίας προς την Ελλάδα και της οφειλής της Ελλάδας προς την Γαλλία, θεωρώντας το δεύτερο θέμα μεγαλύτερης σημαντικότητας.
Επιστολή
infolib image control
Αναφορά του Picat σχετικά με το ζήτημα καθορισμού νομίσματος της αποπληρωμής των γαλλικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.
Αναφορά
infolib image control
Αναφορά της Διασυμμαχικής Επιτροπής Υπολογισμού Πολεμικών Επανορθώσεων, με την οποία καθορίζεται η ισοτιμία γαλλικής λίρας, αγγλικής στερλίνας και ιταλικής λίρας με τη δραχμή.
Αναφορά
1925 Νοέμβριος 27
infolib image control
Απόσπασμα επιστολής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον τρόπο αποπληρωμής των πολεμικών αποζημιώσεων από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ιταλίας προς την Ελλάδα.
Επιστολή
1925 Αύγουστος 7
infolib image control
Υπόμνημα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι προς την κυβέρνηση της Γαλλίας στο οποίο διατυπώνεται η άποψη ότι ο καθορισμός του ποσού των γαλλικών επανορθώσεων δεν έχει ορθά υπολογιστεί, δηλώνεται ότι η χρυσή δραχμή θα πρέπει να αποτελέσει τη νομισματική βάση και αναφέρεται το παράδειγμα των βρετανικών αποζημιώσεων ως βάση διαπραγμάτευσης.
Υπόμνημα
infolib image control
Υπόμνημα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας προς τον Πρέσβη της Γαλλίας στο οποίο εξηγεί ότι για πρακτικούς λόγους (με κυριότερο την έλλειψη βεβαιότητας από τους κατοίκους της Μακεδονίας να πουν με σιγουριά και λεπτομέρεια ποιας χώρας ο στρατός προκάλεσε ζημίες και καταστροφές) η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε το μισό ποσό από το επιδικασθέν που είχε ορίσει η διασυμμαχική Επιτροπή και εκφράζεται η βούληση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Υπόμνημα
infolib image control
Ερώτηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς τη γαλλική κυβέρνηση εάν δέχεται το ποσό των 31.250.000 δρχ. ως πολεμικές επανορθώσεις της Γαλλίας για την κατάληψη της Μακεδονίας τα έτη 1915-1917, τονίζοντας ότι είναι το 1/3 των αρχικών διεκδικήσεων.
Ερώτηση
1926 Μάρτιος 11
infolib image control
Πρόταση ομάδας πολιτών προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με τη διάθεση και τη διανομή των καλυμμένων μετοχών της "Εκδοτικής".
Πρόταση
1928 Ιούλιος 14
infolib image control
Υπόμνημα αποταγμένου έφεδρου αξιωματικού από την Επαναστατική Επιτροπή του 1922 προς τον Ε. Βενιζέλο στο οποίο εκθειάζει τον Έλληνα πρωθυπουργό και ταυτόχρονα εξηγεί ότι η απόταξή του ήταν πράξη αναίτια, αδικαιολόγητη και υπερβολικά αυστηρή και του ζητά ηθική και υλική δικαίωση.
Υπόμνημα
1928 Ιούλιος 1928
infolib image control
Αίτηση του Δ. Νικολάου προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με τις ήδη καθυστερούμενες αποζημιώσεις από τις συμμαχικές ζημιές που έγιναν στη Μακεδονία κατά τα έτη 1915-1917 στους δικαιούχους.
Αίτηση
1928 Ιούλιος 22
infolib image control
Υπόμνημα γηγενών κατοίκων της Νάουσας προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με το τεταμένο κλίμα μεταξύ γηγενών και προσφύγων εξαιτίας της απαλλοτρίωσης γηπέδων γηγενών εντός και εκτός σχεδίου για την ανέγερση νέου προσφυγικού συνοικισμού, αν και υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας.
Υπόμνημα
1928 Ιούλιος 24
infolib image control
Αίτηση του πλανόδιου λαχανοπωροπώλη Δ. Ανδρουτσόπουλου προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με την άδεια τοποθέτησης του πάγκου του επί της οδού Πειραιώς για την πώληση των προϊόντων του.
Αίτηση
1928 Ιούλιος 27
infolib image control
Επιστολή του Βορηπειρωτικού Συλλόγου Ιωαννίνων "Γεώργιος Χ. Ζωγράφος" προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με τα προβλήματα και τις διώξεις που υφίσταται η ελληνική μειονότητα από το αλβανικό κράτος.
Επιστολή
1928 Αύγουστος 5
infolib image control
Τηλεγράφημα διαμαρτυρίας του Π. Πουντέτση, προέδρου της Κοινότητας Βορειοηπειρωτών, προς την Κ.τ.Ε. και τον Έλληνα αντιπρόσωπο Ν. Πολίτη σχετικά με την άδικη απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να θεωρεί ως προδοτικούς - κατασκοπικούς τους συλλόγους και τις κοινότητες των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα.
Τηλεγράφημα
1928 Ιούνιος 13
infolib image control
Επιστολή του καθηγητή Πανεπιστημίου Κων. Κτενά προς τον Ε. Βενιζέλο σχετικά με την ανάγκη εξερεύνησης -ορυκτολογικής, γεωλογικής, εδαφολογικής, ανθρωπολογικής- της Μακεδονίας και για αυτό το λόγο προτείνει τη σύσταση Γεωγραφικής Επιτροπής Μακεδονίας και Θράκης, με τη συμμετοχή μελών της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επιστολή
1928 Αύγουστος 24
infolib image control
Υπόμνημα του τέως βουλευτή Αθηνών Ε. Παυλίδη προς τον Ε. Βενιζέλο, στο οποίο κάνει ορισμένες προτάσεις για το σχέδιο της νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σοβιετικής Ένωσης (τις οποίες ασπάστηκε τελικά ο Μιχαλακόπουλος), όπως έιναι η ελάττωση του δασμού της σταφίδας,των χαρουπιών, των ελαίων, κ.α, ενώ θέτει και άλλα διμερή ζητήματα που απαιτούν λύση, όπως η ιθαγένεια των συζύγων των Ελλήνων της Ρωσίας, οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων υπηκόων στη Ρωσία, η εξασφάλιση άνετης διαβίωσης των ομογενών.
Υπόμνημα
1928 Αύγουστος 26
infolib image control
Υπόμνημα 150 έκτακτων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομίας προς τον Ε. Βενιζέλο, με το οποίο ζητούν να τους γίνει η μισθολολογική αύξηση που δόθηκε στους μόνιμους, καθώς πληρούν όλες τις πρϋποθέσεις και η εξαίρεσή τους από αυτήν ήταν άδικη.
Υπόμνημα
1928 Αύγουστος 31
infolib image control
Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών προς όλες τις πολιτικές αρχές σχετικά με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Εγκύκλιος
1928 Αύγουστος 18

Bρέθηκαν 35 τεκμήρια που πληρούν τα κριτήρια αναζήτησης.


                                                                            infolib-libsolution